Alle klokkene fra Swiss Military Hanowa fås kjøpt på klokker.no og bjorklund.no, samt i de fysiske butikkene til Bjørklund, Solberg Ur Optikk og Gullsmed Laura.
5 års garanti på alle typer klokker
For hva dekker egentlig en klokkegaranti? Hvordan tar du best vare på ditt herreur, og hva må du absolutt ikke utsette et armbåndsur for? Den norske kjøpsloven er heldigvis en av verdens beste, og gjør at vi som forbrukere er godt sikret mot sviktende kvalitet og skader på klokkene vi selv ikke har forårsaket.
– Forbrukere i Norge har fem års reklamasjonsrett – uansett – i følge kjøpsloven. Dette gjelder selvfølgelig ikke selvpåførte skader. Knust glass, deler som er revet eller brukket av for eksempel. Men det meste annet blir dekket og kommer innenfor garantien på 5 år, sier Servicesjef Larsen.
– Det er normalt andre regler som gjelder fra importøren av klokker til de som forhandler klokkene til kunden. Der sier regelen at det er en to-års garanti, men for Swiss Military Hanowa har også butikkene tre års ekstra sikkerhet på et innkjøp som de normalt vil måtte stå ansvarlig for selv, forteller Larsen.
Dette dekkes ikke av garantien
Gode garantiordninger til tross, det er naturligvis ikke alt du kan kreve dekket. Som den stolte eier av et sveitsisk armbåndsur har også du litt ansvar for at klokken skal få et godt og langt liv.
Dette dekkes ikke av garanti:
- Knust glass
- Skade på krone
- Utslitte skinnreimer
- Ting som er knekt av utvendig på klokken
- Fuktskader på klokker som ikke er vanntette.
- Fuktskader hvor funksjonsknapper er brukt under vann
- Skader som er forårsaket av feil vedlikehold, likegyldighet eller andre skader som ikke har sin årsak i materiell- eller produksjonsfeil.
- Skader forårsaket av inngrep av ikke-kvalifisert reparatør.
Alt annet som du ikke kan være skyld i selv, blir dekket av garantien. Som for eksempel at noe løsner på tallskiven, et urverk som stopper eller at den ikke er vanntett ved levering, fortsetter Larsen.
FAKTA
Den norske kjøpsloven gir deg som forbruker 5 års garanti mot sviktende kvalitet og ikke selvpåførte skader på klokkene vi kjøper.
Vanntette klokker opptil 200 meter kan brukes til dykking.
Vanntette klokker opptil 100 meter kan brukes ved dusjing og svømming, men bør skylles i ferskvann etter bruk i saltvann.
Trykktest av klokker bør gjøres en gang om året.
Batteri og pakning bør byttes samtidig.
En klokke bør inn til service ca hvert 5. år.
Unngå bruk av mekaniske klokker under golf, squash og terrengsykling. Harde gjentagende slag er lite heldig for denne type klokker.
Vanntette klokker opptil 100 eller 200 meter
Det snakkes om vanntette klokker. Hva betyr det? Og hva er forskjellen på vanntett opptil 100 og vanntett opptil 200 meter?
– Vanntette klokker opptil 200 meter er det man kaller for et dykkerur. Da kan du bruke det til dykking uten at det er risiko for at det kommer fukt inn i klokken. Klokkene som er vanntette opptil 100 meter kalles for sportsklokker. En sportsklokke kan du bruke når du bader – både i salt- og ferskvann, du kan dusje med den og stort sett ha den på deg hele tiden. Med få unntak, forklarer Larsen.
Trykktesting av klokker
Trykktesting er en essensiell faktor når man skal forsikre seg om at en klokke faktisk er tett og at den tåler det trykket som loves. Prosessen er ifølge Larsen en ganske enkel operasjon, som burde utføres med jevne mellomrom for et langt og lykkelig klokkeliv. Da legges klokken i et kammer, og enten blåses luft inn for å få et overtrykk, eller så trekkes luft ut for å få et undertrykk – dette for å sjekke om høyden på urkassen forandrer seg. Om den trekker seg sammen, eller blåser seg opp er den rett og slett ikke tett.

Klokkereparatør er et gammelt og ærverdig yrke, men ikke alle reparatører er av den eldre garde – ei heller hos oss.
FOTO: Swiss Military Hanowa
– Denne trykktesten bør gjennomføres en gang i året. Et verksted vil i gjennomsnitt ta rundt 150 til 200 kroner for å gjennomføre en slik trykktest, men det er en veldig rimelig forsikring i stedet for å ødelegge klokken ved å bruke en utett klokke under vann, forklarer han.
Derfor bør du skifte pakninger på klokken
Pakningene er det som gjør klokken tett. Det som kan skje med pakninger er at de tørker ut. Så lenge ikke klokken åpnes for å for eksempel bytte batteri, er det ikke noe problem. Det er først når du åpner klokken at utfordringene kan dukke opp – da strekkes pakningen og den kan enten ryke, eller ikke gå tilbake til sin opprinnelige form.
Når du bader i saltvann må du huske på å skylle klokken i ferskvann etterpå
– En huskeregel å ta med seg, spesielt dersom klokken er noen år gammel, er at batteri og pakning bør byttes samtidig. Våre forhandlere vil naturlig nok spørre om kunden vil bytte begge deler, men det er dessverre noen kunder som vil spare penger. Det kan fort bli en dyrekjøpt affære. Vil du være hundre prosent sikker på at klokken er tett etter at du har byttet batteri, så bytter du pakning og tar en trykktest i samme slengen oppfordrer Larsen.
Slik tar du best vare på din klokke
I utgangspunktet så tåler en klokke veldig mye, men det er allikevel et par ting du bør huske på.
– Når du bader i saltvann må du huske på å skylle klokken i ferskvann etterpå. Saltet kan løse opp pakningene i klokken. Og igjen – når du bytter batteri skal du alltid huske på å få en trykktest. Hvert femte til sjette år bør du ta service på klokken, da den gjerne begynner å senke seg litt. Det er akkurat som på biler hvor du tar jevnlige servicer og oljeskift. Vedlikehold, vedlikehold, vedlikehold.
Dette bør du unngå når du bruker klokken
Harde slag er klokkens verste fiende. Dette gjelder spesielt dersom du har en mekanisk-drevet klokke. Golf, squash og terrengsykling er situasjoner hvor favorittklokken bør av. Det blir som å kjøre bakkeløp med en Mercedes. Da får du nemlig veldig harde og raske gjentagende støt, noe som er veldig ugunstig for en klokke.
– Dette er ikke så veldig farlig for kvartsur, hvor det er mindre bevegelige deler. Der er det faktisk bare tre eller fire hjul. Men på mekaniske klokker er dette drepen. Da kan de rett og slett stoppe, advarer Larsen.

Swiss Military Hanowa tar hver eneste klokke og urverk gjennom strenge kvalitets- og motstandstester for vann og trykk.
FOTO: Swiss Military Hanowa
Slik ser du forskjellen på mekaniske klokker og kvartsur
Det snakkes om mekaniske klokker og kvarts-drevne klokker. Forskjellen er ganske enkel ifølge Larsen:
– På mekaniske klokker må du enten trekke klokken opp for hånd, eller at et lodd trekker opp klokken i det du beveger deg.
– Kvartsur går derimot på batteri som igjen driver en liten elektromotor.
Ikke alle klokker fortjener betegnelsen «Swiss Made»
De siste årene har det blitt mye strengere kriterier for hva som kan kategoriseres som «Swiss Made». Tidligere kunne produsentene beholde merkenavnet, bestille alt av deler i østen, få montert og testet klokkene der, og sendt dem til direkte til kundene. Det er ikke lov til lenger, ifølge servicesjefen.
– Nå skal alle sluttkontroller på produktene være i Sveits, dersom de skal få lov til å betegne klokkene som «Swiss Made». Alle testinger og sikkerhetskontroller må foregå innenfor landegrensene, og aldri på fabrikker i Østen. Minimum 60 % av totalkostnaden på produktet må genereres i Sveits. Dette gjør naturlig nok at større deler av kontrollen er flyttet tilbake fra Østen til Europa.
Det kan godt bli litt dyrere, bare det er bedre
– Det samme gjelder dersom du skal tegne et nytt produkt eller en ny modell. Dette må også gjøres i Sveits. Både tegninger og prototype skal lages der for å oppfylle kravene.
En del komponenter kjøpes fortsatt fra Østen, men da er tegningene laget på forhånd, og testingen foregår når produktet er vel tilbake i Sveits.
– Vårt motto er: «Det kan godt bli litt dyrere, bare det er bedre», konkluderer Jan Tore.